7/09/2006

VM-snack: Lite om Zizou och Christiano Ronaldo

Om Zinedine Zidane nu går ut och gör en bra match i vm-finalen som börjar strax så kommer det att påverka hur hans karriär sammanfattas något enormt. Och det är klart, det vore ju stort av honom att vara bäst när det gäller, att vara en vinnare vid de viktigaste tillfällena och stora sammanhangen (till skillnad från exempelvis Henke "Straffen upp på läktaren, det är sånt som händer" Larsson, även om ju Henkes Barcelona förstås vann Champions League, han passade vid målen och folk kommer försöka göra honom större än han är pga det.).

Men ändå. Jag tror att om Zidane och Frankrike gör en rätt bra match och pga vissa omständigheter lyckas vinna så kommer journalister försöka tolka in så vansinnigt mycket i detta och plötsligt ska kanske "Zizou" vara en legend, en Maradona, en Pelé. Detta för att det finns några spridda ytliga stolpar att hänga upp ett sådant omdöme på, trots att han inte varit någon dominant, vare sig de senaste åren eller i detta VM. Och sådan bullshit irriterar mig. Även om Zidane är en härlig och elegant spelare.

Orättvisan i behandlingen av Christiano Ronaldo irriterar mig också. Det är så vansinnigt idiotiskt, genomskinligt och sorgligt av engelsk press och engelsmännen att ta ut ilskan över Englands uttåg på Christiano Ronaldos för dennes mycket mycket eventuella påverkan på domaren. Rooney fick ju i efterhand, efter en extra domarkomittés bedömning, två matchers avstängning. Så det var aldrig fråga om att utvisningen ens var felaktig.

Om det låter som en bagatell att bry sig om en sån sak som Ronaldos behandling, betänk att brittisk polis uttryckt oro över att Ronaldos förhöjda hotbild och att han kommer behöva stort polisskydd i fortsättningen. Samt att killen i princip nu fördrivits från landet, inte längre har alternativet att stanna i sin klubb Manchester United. Detta utan att ha gjort nånting, detta bara för att han har en jobbigt kaxig attityd och engelska kvällstidningar brainstormat fram honom som en lämplig syndabock.

UPPDATERING: Nu blev det ju inte riktigt så som jag befarade. Inte direkt..

Mycket trist att Zidane blev utvisad, man hoppas att någon tidning eller blogg nånstans lyckas snoka reda på vad som sades till honom för att han skulle snedtända så.

Roligt för Italien ändå, förstås. De gjorde ju ett riktigt bra VM och kul för landet.

Inga kommentarer: