9/27/2006

Du hörde det av ULE: YouTube-fenomenet Esmee sjunger r&b över webcam



Det har snackats mycket om halvfabrikat som Uffie, Cassie och lonelygirl15. Men det första genuint YouTube- och Web 2.0-baserade genombrottet kan istället ske för 17-åriga Esmee. Idag ligger hon topp 100 bland dagens mest sedda på YouTube, vilket kanske kan översättas till topp 25 för användargenerat material. Och det är bra, riktigt bra för någon som först lade ut en video för bara en dryg månad sedan.

Till synes helt utan den uppbackning som legat bakom tidigare fenomen sätter sig Esmee framför sin webcam och sjunger över en rnb-instrumental. Låtvalet speglar en genuin kärlek för genren, det kan vara topplisteaktuella Ne-Yo eller Alicia Keys lika gärna som Floetry eller TLC. Och trots att jag hört originalen till döds får jag rysningar av flera av versionerna. Hennes talang är omedelbar, även om hon ofta gör mindre missar. Det skär sig ibland. Samtidigt är hon mer själfull och intressant än de mer skolade sångerskorna i samma ålder.

Ett klick på hennes profil avslöjar något oväntat. Videorna har engelska titlar och får engelska kommentarer, men Esmee själv är holländsk. På det där sympatiska, humanistiska sättet knyter webben återigen band över gränserna och fans som amerikanska Starlight13 eller phillipinska Rihannaangel tar till sig Esmees sång här och nu, utan något filter av exotism. Utan distans.

Globalisering, ain't it nice..


Se mer av Esmee i videon nedan, på YouTube eller på myspace.com/esmeedenters



Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Jim sa...

Imponerande, minst sagt.