1/12/2006

Spoiler-alert: JT Leroy till slut avslöjad som bluff? [uppdaterad mars 2006]


Kanske är jag den sista som noterat detta, men JT Leroy tycks slutgiltigt vara avslöjad som en bluff. Jag har aldrig läst honom, och visste inte ens om att det fanns tvivel på att hans identitet (utöver den förvirrade eller ambivalenta sexuella identiteten då).

På en litterär nivå tycker jag nog att det är rätt coolt och en bra bluff. På en mänsklig nivå, med tanke på t ex alla med utsatt bakgrund som idoliserat författaren är det kanske mera olyckligt och olämpligt. Mindre så om delar av denna författaridentitet och historia verkligen existerat i någon mån hos kvinnan som tycks skriva böckerna, Laura Albert.

Jag undrar lite hur Asia Argento, som regisserat The Heart is Deceitful Above All Things och sagts ha blivit en nära vän, reagerat. UPPDATERING: I en intervju inför filmens amerikanska biopremiär säger sig Asia Argento inte ha vetat om vad som egentligen pågick:

Today, I don't know why, but people think that I knew the whole time, but I didn't know anything. I'm also a very naïve person, and I don't like to doubt. If you tell me something, I take it. If you say, "Oh, look. A donkey is flying," I'll turn around and look at the donkey.

Länkar:

New York Times - The unmasking of JT Leroy: He's a she
Den senaste delen i pusslet. Om vem som tycks spela JT Leroy på bilder och tillställningar.

New York Mag - Who is JT Leroy? A search for the true identity of a great literary Hustler
En första viktig del kom tidigare i höstas. Det är svårt att inte övertygas redan av denna artikel.

Gawker.Com- Happy Fake Writer Day, JT Leroy
Ett blogginlägg, min ursprungliga källa.


UPPDATERING:
Slate.com - She is JT Leroy
En ny längre artikel om Laura Alberts liv.

Indie Exclusive: Asia Argento
Intervju med Asia Argento om JT Leroy och filmen The Heart is Deceitful Above All Things.


Inga kommentarer: