4/05/2007

Du hörde det av ULE: "MP3spelare? Nej, en AAC-spelare, tack!"


Christina Ricci spelar hellre på sin kam än..

Att ladda ner musik på laglig väg har sina begränsningar. Främst att låtarna oftast bara kan spelas på en mojäng. iTunes MusicStore funkar bara med Apples prylar. Andra nätbutiker endast med vissa utvalda Microsoftprodukter. Och så vidare.

Boven i dramat är vad som kallas för DRM. Kopieringsskyddet, som finns i flera olika varianter och som rör till det något enormt.

Att Apple och EMI nu ska sälja drm-fritt ur EMI:s hela katalog är lovande. Visserligen bara som en premium-produkt som också inkluderar högre ljudkvalité/större filstorlek, men ändå.

Det finstilta i sammanhanget är dock att Apple fortfarande kommer att sälja musiken i AAC-formatet. Inte som mp3-filer.

Eftersom Apples iTunes Music Store är världens största och antagligen bästa butik för laglig nedladdning - och eftersom fler skivbolag antagligen kommer följa i EMIs fotspår- kommer denna nyhet öppna för något relativt nytt. Mp3-spelare som är minst lika mycket AAC-spelare.

Fram till nu har ju digitala musikspelare har fått heta mp3spelare här i Sverige. Det blev enklast så och mp3-formatet har ju dominerat totalt (AAC har funnits i några modeller, men inte på bred front).

Men om mindre än ett halvår kommer alla elektronik-importörer kämpa om att bli först i deras försäljningskanaler med en spelare som också klarar AAC. Och vilken inköpschef kommer vilja köpa in en musikspelare som inte klarar det "nya", Apple-relaterade* AAC-formatet? Inte många skulle jag tro.

* Apple utvecklade inte AAC, men det förknippas ändå starkt med dem eftersom de använder filformatet i deras produkter.


Se dessa foton på Ms Ricci i förra månadens
Another mag. Eller ladda ner dem här.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: